Delphi практикум


 
  Анотація   Лабораторний практикум   Роботи студентів ЕиС   Роботи студентів АКСУ   Програми для викладачів

 
 
АНОТАЦІЯ

Студенти часто запитують - "Сьогодні створено багато нових мов програмування, чому ви пропонуєте починати вивчати програмування на Delphi (особливо ООП) та ще на версії 7, коли існують (навіть у рамках технології Delphi ) такі системи як RAD Studio?", Наприклад:

Як відповідь, я задаю зустрічне питання - "Як Ви думаєте, легше навчиться літати на спортивному літаку або відразу на Boeing 747?"

А тепер подивимося кількість підсистем (класів чи об'єктів) у нашому "простому спортивному літачку Delphi7 Lite" -   Класи об'єктів Delphi . Загальна кількість лише прикладних класів дорівнює 910, такий собі "маленький спортивний літачок.".

Але важливо інше, на відміну від сучасних систем програмування (таких, як наприклад Pithon або Gо) Delphi забеспечує:

  • Деталізовану та найбільш прозору для розуміння техніку побудови класів та об'єктів
  • Дуже суворо та детально відноситься до типізації даних, що значно знижує важко ідентифіковані помилки при налагодженні програм.

Ще одне важливе питання студентів - "Сьогодні найбільш популярними є програми написані для операційних систем Android та iOS, так чим нам допоможе Delphi версії 7, що створює програми лише для Windows (хай навіть останніх версій)?" Відповідь також проста:

  1. Сучасний програміст повинен знати декілька мов програмування;

  2. Embarcadero RAD Studio починаючи від версії 10 до 12 дозволяе створювати програми для Android, iOS, macOS та Linux, а також може об'єднувати тексти програм на Assembler, Delphi та C++ в одному проекті Починаючи з версії 10-Rio, існує сумісність із Python.

Таким чином, мабуть ще зарано відносити Delphi до складу "історичніх музейних експонатів" ;) На цьому "літачку" ще можна добре політати :) Тому надаю вам SOURCE-тексти 213 проектів на Delphi, що включені до складу розділу "Лабораторний практикум".


 
 

Що необхідно знати починаючи роботу з Delphi

  1. Не зважаючи на вінтажний статус, Delphi7 чудово працює на платформах Windows починаючи з XP до Win10 та, з великою вірогідністю, буде працювати на Win11 також;

  2. Всі програми, що компілює Delphi не потребують процедури інсталяції, тобто, вони Portable в чистому вигляді. Прикладні програми дуже рідко втручаються в системний реестр та інші системні ресурси, що максимально знижує забрудненість операційної системи тимчасовими даними;

  3. Всі програми, що компілює Delphi не потребують процедури інсталяції, тобто, вони Portable в чистому вигляді. Прикладні програми дуже рідко втручаються в системний реестр та інші системні ресурси, що максимально знижує забрудненість операційної системи тимчасовими даними;

  4. Якщо на вашому комп'ютері не встановлено Delphi, то до папки з робочими файлами прикладної програми необхідно додати деякі бібліотеки. Зазвичай такі біліотеки включає розробник програми. У разі нашого практикуму ці бібліотеки можна взяти з цієї сторінки (див. нижче);

  5. Окремі програми діагностики вірусів виявляють ознаки зараження exe-файлів відкомпільованих на Delphi. Це, як правило, пов'язано з тим, що деякі (зазвичай дуже давні) віруси були створені на Object- Pascal та їх сигнатури дуже схожі на сигнатури exe-файлів Delphi. Якщо ви самі компілюєте програму, такі підозри можна спокійно ігнорувати. Всі exe-файли, що надані на цьому сайті, додатково перевірені Avast Premium Security 24.2.6105 (сборка 24.2.8918.827) версія вірусних сигнатур 240330-2 (від 20.03.2024).

Додаткові бібліотеки для програм Delphi

Вище вже зазначалося, якщо на вашому комп'ютері НЕ встановлено Delphi, то до папки з робочими файлами прикладної програми необхідно додати деякі бібліотеки. В такому випадку, програма, що запущена, видасть повідомлення про необхідну бібліотеку та завершиться.
Після того, як необхідна бібліотека буде скопійована в папку програми, повторний запуск має бути успішним.

Завантажити архів додаткових бібліотек (.7z)
Залежно від типу програми, можливо кілька запитів на додаткові бібліотеки.

Типизацція даних в Delphi

Вище також зазначалося, що Delphi дуже суворо та детально відноситься до типізації даних. Важливо підкреслити, що різноманітні операції набувають свого сенсу лише коли їм чітко відомі об'єкти з якими їм належить працювати. Тому рекомендується в першу чергу ознайомитися з типами даних в Delphi (23 - проекта в підрозділах: DYNARRAYs, ORDINAL, POINTERs, RECORDs, SETs).

Завантажити архів SOURCE-текстів (.7z)
Як ілюстрація наведено:
Копію екрану приклада огляду типів (.jpg)

 


 
 
ЛАБОРАТОРНИЙ ПРАКТИКУМ


Лабораторні роботи з Delphi

На цій сторінці лабораторні роботи представлені тематичними блоками у вигляді архівів 7zip SOURCE-текстів. Матеріал орієнтований початкові етапи освоєння системи Delphi (другий семестр першого року навчання). У деяких архівах також будуть збережені виконувані модулі. Як правило, це буде стосуватися підсумкових проектів у конкретному тематичному блоці. Оскільки матеріали ставляться до розширеного навчального процесу, всі SOURCE-тексти надмірно прокоментовані, тобто, основна сутність прикладів стає зрозумілою під час читання SOURCE-тексту. До речі, читання SOURCE-текстів є однією з найефективніших форм не лише навчання та самонавчання.


БЛОК №1. КОНСОЛЬНІ ПРОЕКТИ.

В рамках цього блоку представлені лабораторні роботи з номерами №1, №2, №3. Основним завданням цього блоку є повторення основ мови PASCAL обсягом стандартної шкільної програми, реалізоване з прикладу найпростіших алгоритмів. До таких алгоритмів відносяться: пошук мінімуму і максимуму в масиві, обчислення функцій рядами Маклорена, знаходження дійсних коренів рівняння методом дихотомії та інших. Проекти складені з ілюстрацією консольних можливостей реалізації діалогу із кінцевим користувачем. Кількість кроків у діалогах є хорошим обгрунтуванням початку проектів типу Application.
Завантажити архів SOURCE-текстів блоку №1 (.7z)


БЛОК №2. НАЙПРОСТІШІ APPLICATION - ПРОЕКТИ.

Основне завдання блоку, це ознайомлення з компонентами Delphi та основними прийомами програмування. Структурно блок вкючає:

  • ЛР №4. Обробники подій та властивості основних компонентів: кнопки (TButton), написи (TLabel), редактори одиночного рядка (TEdit);
  • ЛР №5. Робота з методами компонентів список (TListBox, TComboBox), блокнот (TMEmo);
  • ЛР №6. Управління циклами та захищені блоки;
  • ЛР №7. Властивості та методи найпопулярніших компонентів (всього 25 проектів);
  • ЛР №8. Найпростіші програми.
Фінальний результат блоку №2 представляють шість проектів в складі ЛР №8:


БЛОК №3. ГРАФІКА У DELPHI.

Графіка Windows є основним інструментарієм для побудови графічних інтерфейсів на кінцевого користувача. У Delphi графіка досить щільно пов'язана з програмним інтерфейсом Windows_API , однак представлена більш зручними інтерфейсами програмування (об'єкти типу TCanvas), які вбудовані практично кожен візуальний компонент. У нашому лабораторному практикумі графіка представлена такими лабораторними роботами:

На малюнку нижче показаний образ екрану одного з найпростіших графічних додатків з лабораторної роботи №10:

Clock

 


БЛОК №4. МАСИВИ, ЗАПИСИ, ПОКАЗЧИКІ ТА ФАЙЛИ.

Динамічні структури є основним видом представлення даних у сучасному програмуванні. У нашому лабораторному практикумі ми розглянемо (лабораторні роботи №12 - №14) відповідно основні прийоми роботи з динамічними масивами, записами, з покажчиками різних видів, а також основні прийоми роботи з текстовими та бінарними файлами.


БЛОК №5. ВСТУП У КЛАСИ.

Розробка своїх класів, це важлива складова технології програмування. Основною властивістю будь-якої технології є можливість створювати уніфіковані елементи на базі яких здійснюються варіантне складання (виготовлення) кінцевого продукту. Класи надають усі можливості для реалізації такого підходу. У рамках цього блоку  послідовно розглядаються основні можливості побудови класів:


БЛОК №6. ВСТУП В МЕТАКЛАСИ І ПОТОКИ.

Метакласи, це особливий клас інструментів, який дозволяє працювати з типами, як ми раніше працювали з об'єктами або даними звичайних типів. У певному сенсі такі можливості ставляться вже до системного програмування. Однак прикладному програмісту вони виявляються дуже корисними при роботі з компонентами, які створюються в RunTime і можуть ефективно використовуватися в багатопотокових додатках. До складу цього блоку входять:


 
 


 
 
Роботи студентів
кафедри електротехніки та світлотехніки
( 2009-2014 р.)

Роботи студентів, що представлені у цьому розділі, виконувались, як правило, у рамках дипломних проектів. Основною метою цих робіт було дослідження студентами SOURCE-текстів готових програм та внесення до них доповнень або налаштувань відповідно до поставлених завдань. Враховуючи, що профіль підготовки студентів кафедрою електротехніки та світлотехніки досить далекий від програмування, завдання на доповнення чи налаштування були дуже скромними. Незважаючи на це деякі студенти виконували досить цікаві розширення або модифікації наданих їм програм.

За профілем світлотехніки основними завданнями були завдання з обробки зображень. По профілю електротехніки ставилися завдання з розрахунку електричних ланцюгів чи спектрального аналізу електричних сигналів. Нижче наведено теми робіт та образи екранів програм, які досліджувалися та доопрацьовувалися студентами.

2009-2013 роки

  • Тема роботи - Програма апроксимації табличних функцій
    Віконавець Анастасія Сагайдак
    Стартова програма - Approx 2.08   Копія екрану (.jpg) ;

  • Тема роботи - Компьютерная программа поэлементной обработки изображений с помощью цифровых фильтров.
    Віконавець П. Задрожний
    Стартова програма - ImgTools v3.5   Копія екрану (.jpg) ;

  • Тема роботи - Компьютерная программа первичной обработки изображений путем обрезки и вращения изображений на фиксированные углы поворота.
    Віконавець Дарья Любенко
    Стартова програма - ImgTools v3.5   Копія екрану (.jpg) ;

  • Тема роботи - Компьютерная программа для вычисления дискретного спектра сигнала на выборке фиксированной длины.
    Віконавець Павел Веремей
    Стартова програма - Spectrum   Копія екрану (.jpg) ;

  • Тема роботи - Модуль управления АЦП для получения фиксированного числа измерений при различных длительностях выборки.
    Віконавець Константин Кобец
    Стартова програма - DnConsole03_ADC   Копія екрану (.jpg) ;

2013-2014 роки

  • Тема роботи - Програмна підсистема інтерполяційного масштабування зображень
    Віконавець Дмитро Давиденко
    Стартова програма - ImgTools v3.5   Копія екрану (.jpg) ;

  • Тема роботи - Програмна підсистема розрахунків статистичних показників при обробці зображень
    Віконавець Сергій Денисенко
    Стартова програма - ImgTools v3.5   Копія екрану (.jpg) ;

  • Тема роботи - Комп’ютерна програма підтримки графічних анімацій в складі системи обробки зображень
    Віконавець Іван Медяник
    Стартова програма - GifAnime7   Копія екрану (.jpg) ;

  • Тема роботи - Програмне забезпечення для текстової розмітки в складі системи обробки зображень
    Віконавець Олександр Ткаченко
    Стартова програма - GraphTools 1.50   Копія екрану (.jpg) ;

  • Тема роботи - Комп’ютерна програма для розрахунку електричних схем на змінному струмі
    Віконавець Є. Коцюбинський
    Стартова програма - ComplexESet.1.04   Копія екрану (.jpg) ;

  • Тема роботи - Програма для визначення діаграм направленості світлових приладів. (Цю роботу необхідно відзначити окремо, так як автором виконано практично професійне доопрацювання стартової програми)
    Віконавець Ірина Думанська
    Стартова програма - ImgTools v3.5
    Копія екрану 1 (.jpg)   Копія екрану 2 (.jpg) ;

 
 

Стартові програми

Як згадувалося, роботи студентів використовували готові (стартові) програми. Усі стартові програми представлені SOURCE-текстами (папки SOURCE) та готовими до виконання файлами (папки READY) відповідно в складі кожної програми.

Якщо на вашому комп'ютері не встановлено Delphi, то додайте в паки READY додаткові бібліотеки (rtl70.bpl, vcl70.bp, vcljpg70.bpl, GDIPLUS.DLL). Посилання на ці бібліотеки наведено в розділі «Анотація» на цій сторінці.

  • Approx 2.08. Апроксимація v.2.08. 2014:
    Завантажити архів Approx 2.08 (.7z)
      Програма дозволяє створювати, завантажувати та редагувати табличні функції; виконувати апросимацію табличних функцій за методами найменших квадратів для степеневого ряду від (Х, 1/X, Exp (Х) та Ln(Х)) або виконуе розкладання у ряд Фур'є по Sin і Cos на інтервалі Period = Xкін - Xпоч. Програма відображае спектр коефіцієнтів та дозволяє аналізувати вплив окремих гармонік на якость апроксимайції;

  • ComplexESet.1.04. Розв'язання комплексних систем лінійних рівнянь
    Завантажити архів ComplexESet 1.04 (.7z)
      Програма дозволяє створювати, завантажувати та редагувати системи лінійних рівнянь у комплексних числах (до 1000 рівнянь в системі), виконує розв'язання систем. відображає корені системи в числовому та графічному вигляді;

  • DnConsole03_ADC. Програма, що ілюструє алгоритм роботи АЦП порозрядного врівноважування
    Завантажити архів DnConsole03_ADC (.7z)
      Програма призначена для навчального процесу та додатково ілюструє техніку динамічного створення компонентів;

  • GifAnime7. Програма перегляду для анімованих файлів формату GIF
    Завантажити архів GifAnime7 (.7z)
      Програма дозволяє завантажувати та змінювати для перегляду GIF-файлів масштаб (7-варіантів інтерполяції при масштабуванні) та модифікувати швидкість анімації. Особливостю програми є застосування графічного інтерфейсю GDI+ ;

  • GraphTools 1.50. Дуже простий графічний редактор
    Завантажити архів GraphTools 1.50 (.7z) ;

  • ImgTools v3.5. Багатофункціональна система обробки зображень
    Завантажити архів ImgTools v3.5 (.7z)
      У складі системи реалізовані такі підсистеми:
     
    • Підсистема афіних перетворень (масштабування та обертання зображень
    • Обрізання країв зображення
    • Аналіз гістограм зображення по каналам RGB
    • Створення та застосування функцій трансформації гістограм зображень
    • Статистичного аналізу фрагментів зображень (обчислення математичного очікування, дисперсії, автокореляції сінень зображення чи кореляції з різними фукціями)

      Цікавою особливостю системи є здатність експорта та імпорта зображення в файли текстового формату, що може буде корисно для аналізу зовнішніми засобами;

  • Spectrum. Система створення та аналізу полігармоничних сигналів
    Завантажити архів Spectrum (.7z)
      Система складається з двох підсистем:
     
    • Підсистема генерації сигналу. Система формує сигнал за допомогою редактора гармонік. Редактор дозволяє програмувати кількість гармонік, для кожної візначити амплітуду, фазу, а також модуляцію амплітуди, фази та частоти гармоніки. На базі такого спектру генератор формує сигнал, що генеруєтся безперервно або окремими кроками. В складі генератора два дісплея синхроно відображають ФЧХ та АЧХ сигнала;
    • Підсистема аналізатор. Система дозволяє обчислювати спектр сигнала (ФЧХ та АЧХ), інтегральні характеристики сигнала, обчислювати параметри якості електроенергії (зазначимо, що система разроблялася саме для задач енергетики).
    • .


 

 
 
Роботи студентів
кафедри аерокосмічних систем управління
( 2017 - 2021 р.)

Роботи студентів, що представлені у цьому розділі, виконувались, як правило, у рамках дипломних проектів. Основною метою цих робіт було дослідження студентами SOURCE-текстів готових програм та внесення до них доповнень або налаштувань відповідно до поставлених завдань. Враховуючи, що профіль підготовки студентів кафедрою аерокосмічних систем управління досить далекий від професійного програмування, зауважимо що окремі студенти виконували досить цікаві розширення або модифікації наданих їм програм.

Нижче наведено теми робіт та образи екранів програм, які досліджувалися та доопрацьовувалися студентами.

2017 рік.

  • Тема роботи - Клієнт-серверна програма відображення польотної інформації про механічні навантаження
    Віконавець Владислав Бойчук
    Стартова програма - Client_Server ver 1.0   Копія екрану (.jpg) ;

  • Тема роботи - Клієнт-серверна програма для отримання польотної інформації з балансування навантаження в транспортній авіації
    Віконавець Корній Кравченко
    Стартова програма - Client_Server ver 1.0   Копія екрану (.jpg) ;

  • Тема роботи - Клієнт-серверна програма відображення польотної інформації про температуру палива
    Віконавець Андрій Ткаля
    Стартова програма - Client_Server ver 1.0   Копія екрану (.jpg) ;

2018 рік.

  • Тема роботи - Клієнт-серверна програма відображення польотної інформації про механічні навантаження Для розробки даного проекту було вибрано мову програмування C, систему збірки Cmake та для контролю за процесом розробки.
    Віконавець Ростислав Іваніка
    Стартова програма - Самостійна розробка   Копія екрану (.jpg) ;

  • Тема роботи - Клієнт-серверна консоль для обслуговування трансмісій вертольотів» Роботу виконано з достатньо профісійними доопрацюваннями.
    Віконавець Вікторія Кноль
    Стартова програма - Client_Server ver 2.0   Копія екрану (.jpg) ;

  • Тема роботи - Клієнт-серверна консоль для обслуговування систем авіаційних двигунів
    Віконавець Марк Костяний
    Стартова програма - Client_Server ver 2.0   Копія екрану (.jpg) ;

2020 -2021 роки.

  • Тема роботи - Клієнт-серверна програма для відображення роботи підсистеми газотурбінного двигуна.
    Віконавець Віталій Білий
    Стартова програма - Client_Server ver 3.7   Копія екрану (.jpg) ;

  • Тема роботи - Клієнт-серверна програма для відображення роботи гідравлічної підсистеми руля висоти.
    Віконавець Андрій Корольов
    Стартова програма - Client_Server ver 3.7   Копія екрану (.jpg) ;

  • Тема роботи - Клієнт-серверна програма для відображення роботи системи гідрантної заправки літака.
    Віконавець Олександр Макаренко
    Стартова програма - Client_Server ver 3.7   Копія екрану (.jpg) ;

  • Тема роботи - Клієнт-серверна система автоматизованого контролю та відображення параметрів технічного стану паливної системи гвинтокрила
    Віконавець Петро Пасічний
    Стартова програма - Client_Server ver 2.0   Копія екрану (.jpg) ;

 
 

Для студентів, які опановують управління сучасними технічними об'єктами (особливо об'єктами, розподіленими у просторі), важливо мати знання з архітектури розподілених комп'ютерних мереж та систем. До оптимальних архітектурних рішень для керування технічніми об'єктами можна віднести ізольовані локальні комп'ютерні мережі (тобто, мережі без виходу інтернет) і клієнт – серверне програмне забезпечення. У такій архітектурі ізоляція мережи значно знижує ризики зовнішнього втручання в систему, сервери виступають у ролі інформаційно-вимірювальних та керуючих підсистем, а клієнти реалізують задачі відображення інформації для персоналу та управління персоналом як підсистемами, так і системою загалом.

Стартові системи Client-Server

Як згадувалося, роботи студентів використовували готові (стартові) програми. Усі стартові програми представлені SOURCE-текстами (папки SOURCE) та готовими до виконання файлами (папки READY) відповідно в складі кожної програми.

Якщо на вашому комп'ютері не встановлено Delphi, то додайте в паки READY кліенту та серверу додаткові бібліотеки (rtl70.bpl, vcl70.bp, vcljpg70.bpl, qtintf70.dll). Посилання на ці бібліотеки наведено в розділі «Анотація» на цій сторінці.


  • Client_Server ver 1.0 TCP/IP Кліент - сервер версії 1.0
    Завантажити архів Client_Server ver 1.0 (.7z)
      Це перша версія системи, яка була розроблена для малопотужних комп'ютерів з операційною системою Windows 2000. Однак, як показав досвід, вона перерасно працює і на Windows XP, ver.7, ver.10;

  • Client_Server ver 2.0 TCP/IP Кліент - сервер версії 2.0
    Завантажити архів Client_Server ver 2.0 (.7z)
      Наступна версія системи включила в себе спкетральний аналізатор. Крім того, було внесено деякі зміни та доповнення до лінійного та кругового індикаторів;

  • Client_Server ver 3.7 TCP/IP Кліент - сервер версії 3.7.1
    Завантажити архів Client_Server ver 3.7 (.7z)
      Версія 3.7 остання в цьому проекті. Основні особливості версії наступні:
     
    • Підсистеми Осцілограф, Alarm-панель та Grid-панель перепрограмовані на динамічні форми;
    • Підсистеми Осцілограф здатна змінювати розмір з автоматичним перерахунком масштаба зображення. В підсистему додано обчислення статистичних даних, візуалізацію порогового та допускового контролю та запис осцілограми в текстовий файл;
    • В анадізатор спектру додан пороговий та допусковий контроль гармонік;
    • Допрацьовані лінійний та круговий індикатори. Додано індикатор перемикач;
    • Значно спрощено техніку додавання нових консолей в систему.

      Копії екрану системи
      Копія №1 (.jpg)   Копія №2 (.jpg)   Копія №3 (.jpg)
      Копія №4 (.jpg)   Копія №5 (.jpg)

Утіліти та індикатори які не увійшли до проекту


 

 
 
Програми для викладачів

Майже всі програми, представлені на цій сторінці, розроблялися мною для навчального процесу. Деякі з них, наприклад програми обробки зображень або клієнт-серверна група згодом набули самостійного значення. Однак кожен програміст, крім програм для зовнішнього світу, пише щось і для себе. У цьому розділі представлені невеликі програми, розроблені мною для полегшення своєї повсякденної діяльності та діяльності інших викладачів.

Всі програми цього розділу представлені в архівах SOURCE-текстами (папки SOURCE) та файлами .EXE (папки READY). До папок READY додано всі необхідні бібліотеки.


MiniCalc При підготовці різних методичних матеріалів з покроковою ілюстрацією розрахунків виявилося, що електронні таблиці або традиційні калькулятори недостатньо зручні, оскільки під час виконання операцій їх доводиться документувати в іншому додатку та вручну. Калькулятор, наведений нижче, веде автоматичне документування виконуваних операцій у вбудованому блокноті. Більше того, по ходу виконання ці операції можна додатково коментувати, а результати їх виконання копіювати у вхідні регістри калькулятора.

  MiniCalc Міні-калькулятор
  Завантажити архів MiniCalc (.7z)
  Копія екрану (.jpg)


Calendar У Національному авіаційному університеті розклад занять для студентів циклічно повторюється кожні два тижні. При цьому за тижнями закріплюються номери перший та другий. Зрозуміло, що питання – «який сьогодні тиждень?» є досить популярним. Крім того, щороку доводиться підбирати зручний календарик і вручну проставляти номери цих тижнів. Ну якщо цю задачу автоматизувати, то виявилося корисним доповнити її нотатками, які можна прикріплювати і редагувати для будь-якого дня.

  Calendar Вічний календар
  Завантажити архів Calendar (.7z)
  Включає додатково три вкладки: Годинник, Семестри (установка тижнів),
  Експорт (друк, експорт в jpg та excel)
  Копія екрану (.jpg)


 
 

DocCounter Під час підготовки різних видів звітів часто необхідно вказати кількість файлів певного типу, наприклад, кількості розроблених моделей, проектів або графічної інформації. Ручний підрахунок цієї інформації, як правило, є досить незручним. У цьому сенсі, автоматичний підрахунок файлів із заданим розширенням у піддереві обраної директорії позбавляє не тільки рутинної роботи, але усуває також помилки підрахунку.

  DocCounter Лічильник документів
  Завантажити архів DocCounter (.7z)
  Копія екрану (.jpg)


Tickets Особливий головний біль викладачеві завдає складання питань для квитків на іспити та інші залікові роботи. Це обумовлено не тільки відстеженням розподілу переліку питань дисципліни по квитках. Програма, яка автоматизує цей процес, в один клік дозволяє згенерувати комплекти квитків, що не повторюються, складені з одного, двох або трьох тематичних переліків питань дисципліни. У своїй практиці я закріплював номер квитка за номером студента у списку групи та за хвилину до початку іспиту, виконавши генерацію квитків, розсилав список квитків локальною мережею або мітингом кожному студенту.

  Tickets Генератор квитків
  Завантажити архів Tickets (.7z)
  Копія екрану (.jpg)


Presentation Програма для конструювання та демонстрації презентацій та циклічного шоу слайдів. Ви запитаєте - "Навіщо, якщо є PowerPoint?" Відповідь мені підказала ситуація, коли для демонстрації була доступна лише більш рання версія PowerPoint, а виконання зворотної сумісності розвалило презентацію в брязкіт. Переживши дуже незручну ситуацію, я твердо вирішив, що тепер для презентацій використовуватиму тільки Portable – інструментарій, а для надійності ще й власний :).

  Tickets Презентація
  Завантажити архів Tickets (.7z)
  Копія екрану №1 (.jpg)
  Копія екрану №2 (.jpg)


 
 
  До меню сторінки